Genom dopet blir man upptagen i Guds familj, och får del av den stora tryggheten som ges i Jesu närhet. Vi välkomnar ett nytt liv och ber för barnets framtid. Genom dopet blir man också medlem i en församling och i Svenska kyrkan.
Gud har omsorg om alla människor, men i dopet sägs det extra tydligt och personligt. Vid dopet nämner prästen den som döps högt och tydligt vid dess namn. Därefter framför prästen ett löfte från Gud, om att vad som än händer i livet, kommer Gud alltid att ha omsorg om personen.
Alla får döpas – åldern spelar ingen roll
Många människor döps redan under sitt första år, men det är aldrig för sent att döpas. Har du frågor eller funderingar kring dop, för barn, ungdom eller vuxen, så går det bra att kontakta någon av våra präster.
När och var?
Vi erbjuder gärna dop i samband med våra vanliga gudstjänster, men det kan också vara en dopgudstjänst efter ordinarie gudstjänst, eller på lördagar. Vid en dopgudstjänst är det vanligt att flera barn döps i samtidigt.
Oftast sker dopet i kyrkan, men det går oftast lika bra att blir döpt på en annan plats. Då brukar dopet vara lite enklare och utan kantor. Dopet måste inte heller vara i den församling man själv bor i.
Våra kyrkor i Nässjö pastorat är:
Almesåkra, Barkeryd, Bodafors, Bringetofta, Forserum, Fredriksdal, Malmbäck, Norra Sandsjö och Nässjö.
Några av kyrkorna är stängda hela eller delar av vintern - kontakta pastorsexpeditionen, om du vill veta vilka som är öppna vintertid.
Hur bokar man dopet?
Enklast ringer du till en våra pastoratsexpeditioner och pratar med expeditionspersonalen. Där kan du också få svar på dina frågor, eller kontakt med någon präst som förklara mera om dopet.
Telefon till pastorsexpeditionen: 0380-777 00.
Det går också bra att använda nedan formulär, så kontakta vi dig så snart vi kan, vanligen inom ett par dagar efter att vi mottagit din förfrågan.
Dopklädsel
Av tradition döps de flesta spädbarn i vit dopklänning, men du väljer själv om det passar er, eller om barnet ska ha vanliga kläder. Många dopbarn är ju heller inte spädbarn.
I Nässjö pastorat finns det dopklänning att låna. Fråga om detta när du boka tid för dopet, eller när du träffa prästen innan dopet.
***
Den vita dräkten är en symbol
I den kristna traditionen har de som döpts varit klädda i vit dräkt. Att alla var lika klädda symboliserade att alla som döps är jämlika. Den vita färgen var dessutom en symbol för att den döps blir ren från sina synder i dopet.
Vid barndop är barnets dopklänning stor – lång och vid. Det är en symbol för att barnet kan växa i sin tro.
***
Kalas eller inte – du väljer
En del familjer väljer att samla familj, släkt och vänner till ett kalas efter dopet i kyrkan. Andra väljer att inte göra det. Oavsett om du väljer att ha kalas eller inte, så är ett dop alltid ett dop.
Om du vill ha ett kalas och behöver en lokal att vara i erbjuder vi dig möjligheten att låna något av församlingshemmen i pastoratet. Fråga när du boka dopet om det finns lokal ledig.